Стената

Магазини СТЕНАТА - Защо, как, кога?

Mоето първо въже беше EDELRID.

Имах "привилегията" да познавам почти всички добри български катерачи, да се срещам с известни планински водачи и алпинисти от чужбина. Бях доста добре оборудван за стандартите на 80-те, дори можех да си позволя да подарявам екипировка на най-надъханите любители на планината. Така неусетно от катерач станах спонсор. Следващата крачка беше естествена - стартирането на бизнес, продължение на всичко свързано с планините, планинарството и пътешествията. Нещо, което искахме и към което се стремим и днес в “Одисея-ин”. Нашият магазин си дойде с името.

"СТЕНАТА" е една колкото физична толкова и ментална величина! Тази дума има многопластово значение особено за нас живеещите в Източна Европа; за катерачите тя е обвеяна с адреналин, с неизвествост, има тръпка и особена романтика.

Започнахме на 2рия етаж на сегашния ни адрес на (бул. Ал. Стамболийски 20В) с няколко рафта и 6-8 малки вноса на година. След това дойде разбирането, че магазинът трябва да слезе на улицата, а с времето също, че в него трябва да се предлагат само маркови стоки с доказан произход и качество. Така през 1997г. се появи първият голям специализиран магазин на два етажа за професионална екипировкаориентиран към планинарската общност. Нашата визия за такъв магазин промени целия пазар на екипировка за катерене, приключения и пътешествия. Прочетох "Стъпки във въздуха" на Людмил Янков, само една година след като ни напусна. Бях с него часове преди да загине. Ще бъде малко да кажа, че чувствам Людмил като един присъстващ нaвсякъде с мен другар, който ме наблюдава и преценява. През 1993г. подпомогнах издаването на книгата му "Стената", а по-късно и други издания на Людмата.

Нашето мото винаги ще бъде "Да правим социално отговорен бизнес, да работим добре, да бъдем приятели и да не спираме да се опитваме да променим нещата към по-добро!"

 

Любомир Попйорданов /Основател и собственик на магазини СТЕНАТА