XCO Княжево

XCO Княжево

Files

ул. Къпина (княжевски лифт), София, България

Състезание по планинско колоездене „XCO Княжево“ 24.7.2022, София

Държавен Личен и Отборен Шампионат в дисциплината ХСО

Българска Федерация Колоездене и СК Велораптор

ПРАВИЛА (НАРЕДБА) за провеждане на състезанието

 На 24..2022 (неделя) в град София в Княжевската гора ще се проведе състезание по планинско колоездене в дисциплината Крос-кънтри олимпик (ХСО). Събитието се организира с цел провеждане на Държавен Личен и Отборен Шампионат ( ДЛОШ ) и популяризиране на планинското колоездене за хора от всички възрасти. Организатор на проявата е Сдружение Клуб „Велораптор“ ЕИК: 17731582, съвместно със БФК, ММС и СО – район Витоша

Трасе: Обиколка с дължина около 4,5 км и положителна денивелация около 220м. Трасето е изцяло по горски пътеки и алеи. Преминават се три мостчета и поредица от гранитни стъпала и виражи.

Маркировката е с полиетиленови ленти. На ключови разклони ще има указателни табели, поставени върху колчета или дървета. Трасето ще е готово за тренировки и опознаване в деня преди състезанието

 23.7.2022 ( събота ).

Право на участие: В стартовете за ДЛОШ могат да участват само състезатели с валиден лиценз към UCI. В състезанието могат да участват лица в добро физическо и психическо здраве, които са приели и подписали Споразумение за отговорностите и  условията за провеждане на състезанието и отговарят на изискванията, заложени в него. За лицата, които не са навършили 14-годишна възраст, Споразумението се сключва чрез техните родители, в качеството им на законни представители на малолетното дете. За лицата, които са навършили 14-годишна възраст, на не са навършили 18 години, Споразумението се сключва от самите лица със съгласието на техните родители. Минималната задължителна екипировка за колоездачи включва изправен ПЛАНИНСКИ велосипед, КАСКА, ръкавици, резервна гума и личен съд за вода. Всеки участник е отговорен да има необходимите застраховки, както е описано в Споразумението.

 Участници с номера, но без каски не се допускат да стартират и карат по трасето! Състезателите получават състезателни номера, осигурени от организатора, които следва да поставят на видимо място на кормилото на велосипеда си и да са закрепени стабилно. При загуба или унищожение на състезателен номер състезателят е длъжен да информира организатора преди старта. Участници без номера не се допускат да стартират.

Регистрация: В платформата drace.bg. Индивидуално до 17.7.2022г. за ДЛОШ, като задължително се вписва номер на валиден UCI лиценз. За Хоби – предварително в drace.bg или на място до 13ч. в деня на състезанието.

Категории, СТАРТ, Обиколки:

  • ДЛОШ Мъже Елит (над 23) – старт 12ч. , 5 обиколки
  • ДЛОШ Мъже U23 (1922)– старт 12ч. , 5 обиколки
  • ДЛОШ Мъже Мастърс (40+) – старт 12ч. , 4 обиколки
  • ДЛОШ Младежи до 19 години (1718) – старт 10ч. , 4 обиколки
  • ДЛОШ Жени (Елит и Девойки 1718) - старт 10ч. , 4 обиколки
  • ДЛОШ Юноши до 17 години (1516)- старт 10ч. , 3 обиколки
  • ДЛОШ Девойки до 16 години старт 10ч. , 3 обиколки
  • ДЛОШ Момчета до 15 години (1114) - старт 10ч. , 3 обиколки
  • Хоби Мъже старт 14ч. , 3 обиколки
  • Хоби Жени старт 14ч. , 3 обиколки

След финиширане на първия състезател всички останали състезатели в съответната категория финишират след завършване на текущата си обиколка. Състезателите финиширали с пълен брой обиколки се класират по време, а останалите по ред на завършване;

Такси: За ДЛОШ – БЕЗ ТАКСИ. За категории хоби – 20 лв, платими на място.

Награди:

За всички възрастови категории за първите три места – грамота и/или предметни награди.

Мъже Елит за 1во, 2ро и 3то място – съответно 150,100, 50 лв.

Победителите в категории – Мъже мастърс, Младежи до 18г и Жени Елит – 100 лв

Победителите в категориите за юноши, момчета и девойки –по 100 лв

Всички заслужили място на почетната стълбичка ще получат медали!

Програма:
08:00 ч.- до 30 мин преди всеки старт – потвърждение на Регистрация, Получаване на номера. Техническа информация – 15 минути прди всеки старт.
10:00 ч.  – Старт Жени и Девойки всички категории, Юноши до 17г. , Младежи до 19г. , Момчета до 15г.
12:00 ч. – Старт Мъже Елит, Мъже 19-23, Мъже Мастърс 40+

14:00 – Старт ХОБИ мъже и жени
15:30 – Награждаване на победителите в различните дистанции
15:50 ч. - Закриване на мероприятието и почистване на района около старт/финала


Други условия: Състезателите са длъжни да спазват действащите противоепидемиологични мерки, маркировката и Законът за движение по пътищата. Забранени са всякакви действия, изяви и демонстрации с предизборен и политически характер преди, повреме и след състезанието.
 

Мерки за сигурност: Трасето ще бъде обозначено с временно поставени табели, сигнални ленти. Ще бъде осигурено медицинско лице, линейка, планинска спасителна служба и съдии, които да насочват  участници и туристи. Събитието ще бъде подсигурено от ПСС – отряд София.

 

Трак на трасето за колоездачи:
GPS track - https://www.alltrails.com/explore/map/map-630b7d8--67?u=mxco

Описание на трасето:

Дължина на обиколката – около 4,5км, 220м положителна денивелация
Старт – финала ще бъде разположен в начлото на т.н. Слънчева алея непосредствено над долна станция на Княжевски лифт. В тази зона ще са разположени подкрепително-сервизен пункт, шатри на спонсори, озвучаване, водещи, съдии и времеизмерване. Зоната за подкрепа и обслужване е в района на старт-финала. Зоната за загрявка е под старт-финала.

Не е необходимо затваряне на улици за движение на МПС. Движението на пешеходци по основната алея от р.Бор към м.Белята вода ще е свободно, като единстрено на нивото на двете бетонни мостчета до станцията на Княжевския лифт ще има две перпендикулярни пресичания, където ще има съдия, предупреждаващ преминаващите за повишено внимание. За маркирането на трасето ще се използват сигнални ленти и временни указателни табели, които ще бъдат премахнати до 72 часа след приключване на състезанието. Района също така ще бъде щателно почистен.

 

За контакти:

Калин Русев

Тел: 0888 619 096

Е-мейл: kalin@hotgate.net