XCO Княжево

XCO Княжево

Княжевски лифт, Княжево, София, България

ПРАВИЛА (НАРЕДБА) за провеждане на състезанието

 На 30.05.2021 (неделя) в град София в Княжевската гора ще се проведе състезание по планинско колоездене в дисциплината Крос-кънтри олимпик (ХСО). Събитието се организира с цел популяризиране на планинското колоездене за хора от всички възрасти. Организатор на проявата е Сдружение Клуб „Велораптор“ ЕИК: 17731582, съвместно със СО – район Витоша.

Трасе: Обиколка с дължина около 4,5 км и положителна денивелация около 220м. Трасето е изцяло по горски пътеки и алеи. Преминават се три мостчета и поредица от гранитни стъпала ( само стартове Елит и Хоби).

Маркировката с полиетиленови ленти. На ключови разклони ще има указателни табели, поставени върху колчета или дървета.

Право на участие: В състезанието могат да участват лица в добро физическо и психическо здраве, които са приели и подписали Споразумение за отговорностите и  условията за провеждане на състезанието и отговарят на изискванията, заложени в него. За лицата, които не са навършили 14-годишна възраст, Споразумението се сключва чрез техните родители, в качеството им на законни представители на малолетното дете. За лицата, които са навършили 14-годишна възраст, на не са навършили 18 години, Споразумението се сключва от самите лица със съгласието на техните родители. Минималната задължителна екипировка за колоездачи включва изправен ПЛАНИНСКИ велосипед, КАСКА, ръкавици, резервна гума и личен съд за вода. Всеки участник е отговорен да има необходимите застраховки, както е описано в Споразумението.

 Участници с номера, но без каски не се допускат да стартират и карат по трасето! Състезателите получават състезателни номера, осигурени от организатора, които следва да поставят на видимо място на кормилото на велосипеда си и да са закрепени стабилно. При загуба или унищожение на състезателен номер състезателят е длъжен да информира организатора преди старта. Участници без номера не се допускат да стартират.

Категории, СТАРТ, Обиколки:

  • Мъже Елит (2339) – старт 12ч. , 5 обиколки
  • Мъже U23 (1923)– старт 12ч. , 5 обиколки
  • Мъже Мастърс (40+) – старт 12ч. , 4 обиколки
  • Младежи до 18години (1618) – старт 12ч., 4 обиколки
  • Жени (Елит и Девойки) старт 10ч. , 4 обиколки
  • Юноши до 16години старт 10ч. , 3 обиколки
  • Хоби Мъже старт 10ч. , 4 обиколки
  • Хоби Жени старт 10ч. , 3 обиколки

След финиширане на първия състезател всички останали състезатели в съответната категория финишират след завършване на текущата си обиколка. Състезателите финиширали с пълен брой обиколки се класират по време, а останалите по ред на завършване;

Такси и плащане:

Юноши – безплатно.

Всички други категории – 25 лева.

Заплащане в брой, на място, в деня на състезанието, преди съответния старт.

Награди:

За всички възрастови категории за първите три места – предметни и/или парични награди.

Мъже Елит за 1во, 2ро и 3то място – съответно 150,100, 50лв.

Победителите в категории – Мъже мастърс, Младежи до 18г и Жели Елит – 100лв+предметна награда

Всички заслужили място на почетната стълбичка ще получат медали!

Всички ЗАВЪРШИЛИ ще получат медал- завършил!

Програма:
08:00 ч.- до 30мин преди всеки старт – Регистрация
10:00 ч.  – Старт ХОБИ мъже и жени + Жени Елит обща категория + Юноши до 16г.
12:00 ч. – Старт ЕЛИТ – Мъже Елит, Мъже 19-23, Мъже Мастърс 40+, Младежи до 18г. Вкл.

13:30-14:45 – МТБ Академия Veloraptor Bike Hub в рйона на старта
15:00 – Награждаване на победителите в различните дистанции
15:30 ч. - Закриване на мероприятието и почистване на района около старт/финала


Други условия: Състезателите са длъжни за спазват действащите противоепидемиологични мерки, маркировката и Законът за движение по

пътищата. Забранени са всякакви действия, изяви и демонстрации с предизборен и политически характер преди, по време и след състезанието.
 

Мерки за сигурност: Трасето ще бъде обозначено с временно поставени табели, сигнални ленти. Ще бъде осигурено медицинско лице, линейка, планинска спасителна служба и съдии, които да насочват  участници и туристи. Събитието ще бъде подсигурено от ПСС – отряд София.

 

Карта на трасето за колоездачи:
text

Описание на трасето:

Дължина на обиколката – около 4,5км, 220м положителна денивелация
Старт – финала ще бъде разположен в начлото на т.н. Слънчева алея непосредствено над долна станция на Княжевски лифт. В тази зона ще са разположени подкрепително-сервизен пункт, шатри на спонсори, озвучаване, водещи, съдии и времеизмерване. Зоната за подкрепа и обслужване е в района на старт-финала. Зоната за загрявка е под старт-финала.

Не е необходимо затваряне на улици за движение на МПС. Движението на пешеходци по основната алея от р.Бор към м.Белята вода ще е свободно, като единстрено на нивото на двете бетонни мостчета до станцията на Княжевския лифт ще има две перпендикулярни пресичания, където ще има съдия, предупреждаващ преминаващите за повишено внимание. За маркирането на трасето ще се използват сигнални ленти и временни указателни табели, които ще бъдат премахнати до 72 часа след приключване на състезанието. Района също така ще бъде щателно почистен.

 

За контакти:

Калин Русев

Тел: 0888 619 096

Е-мейл: kalin@hotgate.net