Pirin Skyrun'19

Pirin Skyrun'19

Такси Trail Series

х-л Бялата Лавина, Банско, България

Последния уикенд на юни ще се проведе третото издание на Пирин скайрън (Pirin Skyrun). Събитиетон е едно необикновено и изключително живописно предизивкателство, което преминава през част от най-живописните туристически обекти и месности в Пирин планина. Skyrunning weekend, като в рамките на два дни 29 и 30 юни има два старта на вертикален километър (Vertical kilometer) и скайрън (skyrun). Състезанието е част от календара на ферерацията по вертикално бягане, а вертикалният километър ще е квалификация за националния отбор. 
Вертикалният километър е единствения по рода си в България, той е едно от най-предизвикателните бягания на кратки дистанции и за своите 3.9км и 1100м положителна денивелация. 

Кога: 29 и 30 юни 
Къде: Банско 
Какво: Вертикален километър и две трасета за skyrunning 

Скайрън Пирин с двете си дистанции се доближава бегачите до същината на този вид бягания, кято им дава възможност да изпитат своите възможностии без значение дали прохождат или вече са запознати въздушните бягания. Тази година двете дистанции са малко променени 30км и 14км са предназначени за два типа участници. Дългата дистанция от 30км е подходяща за хората обичащи сериозни предизивикателства и със своето трасе, което навлиза в сърцето на Пирин планина може да впечатли дори и най-претенциозните любители на скайрън бягането. Кратката дистанция от 14км е подходяща за тези, които все още не са готови за сериозното предизвикателство на дългата дистанция, но искат да направят първи стъпки в този спорт и да се насладят на част от най-величествените гледки на Пирин. 
 

Описание трасе 30км 
Старт – Бъндеришка поляна 1 600 м. и изкачване по туристическия маршрут през х. Бъндерица до х. Вихрен /жълта маркировка/.
От този пункт следва маршрута за Бъндеришка порта /маркировките синя и жълта/, като преминава при „ Мостчето“ /на началото на м.”Равнака”, близо до езеро Окото/ – от дясната страна на реката, през Муратово езеро и достига Бъндеришка порта /контролен пункт – време от Старта – 2 часа!/. Оттам продъжава към заслон Спано поле /първоначално по жълта маркировка и на приблизително на 9,4 км от Старта наляво, на ЮГ по нова кафява маркировка/ и достигане до заслон Спано поле /подкрепителен пункт/. Следва кратко слизане по пътеката за х. Беговица и при р. Башлийца се отклонява в посока за з.Тевно езеро по зелена маркировка. След продължително изкачване се достига Винарска порта /подкрепителен пункт/. От там се отправя на северозапад по пътеката за х. Вихрен /червена маркировка/. Преминава се през билото на Типиците /Внимание: Опасен тесен участък на билото!/ и се достига до вр. Възела. След това се подсича вр. Василашки Чукар /внимание опасен участък/, ще бъде поставено обезопасително въже. Достига се Тодорина порта. Следва стръмно спускане по серпентини до Жабешко езеро /преди езерото има вода отдясно на трасето!/. Оттам по пътеката за х. Вихрен се преминава през “Мостчето” до х. Вихрен. Последният участък повтаря маршрута от Старта на деня през х. Бъндерица до достигане на Бъндеришка поляна – Финал /по жълта макировка/.  Повече може да намерите на http://skyrunpirin.com/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/skyrun/
30 sky

Трасе 14КМ 
Старт – Бъндеришка поляна 1 600 м. и изкачване по туристическия маршрут през х. Бъндерица до х. Вихрен /жълта маркировка/.
От този пункт следва маршрута за вр. Вихрен /червена маркировка/, следва стръмно изкачване до м. Кабата. Оттам се отделя наляво към вр. Хвойнати по маркировка от пирамидки, лента и колчета. От вр. Хвойнати /2635 м. – най-висока точка на маршрута/ се отправя в посока вр. Муратов /особено внимание в този участък – има дупки и цепки/. Следва спускане до Муратово езеро /2230 м. – има вода точно преди езерото отдясно на трасето!/. Оттам продължава надолу по жълта и синя маркировка до м. Равнака и от х. Вихрен повтаря маршрута от Старта на деня през х. Бъндерица до достигане на Бъндеришка поляна – Финал /по жълта макировка/. Повече може  да  намерите тук - http://skyrunpirin.com/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/skyrun-pirin-10km/
14 sky

Вертикален километър
Старт – Хижа Бъндерица 1810 м. Стартира се по изкачването по маршрута към з.Казана /зелена маркировка/. След излизане от гористия пояс се преминава по камениста пътека със серпентини /най-горещия участък от маршрута/. Достига се до Малък Казан и следва изкачване към з.Казана, където е разположен подкрепителен пункт. След това маршрутът се отправя на север до достигане на югоизточния ръб на вр.Кутело. По него се достига до финала. Към  пълното описание http://skyrunpirin.com/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/pirin-vertical/
VK